TRANS YAĞIN ZARARLARI

Trans yağ içeren hidrojenize yağlar ;gıda üretimi sırasında belli sıcaklık şartları altında ürünün stabil kalması, kullanım kolaylığı sağlaması, raf ömrünün uzun olması ve taşıma kolaylığı gibi sebepler nedeniyle kullanılabilirler. Sağlık bilincinin artması sonucunda, yakın geçmişte gıda üretiminde kullanmak amacı ile non-trans yağlar geliştirilmiştir.

Gıda üretiminde son yıllarda ürünlerin trans yağ içerikleri düşürülmüş veya trans yağ içermeyen nebati yağların kullanımı konusuna özen gösterilmektedir. Ayrıca etiketleme tebliğine göre % 1'in altında trans yağ içeren bitkisel yağların kullanıldığı ürünlerde tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla "Trans yağ içermez" ifadesi kullanılmaktadır.

Trans yağların zararları nelerdir?

Koroner kalp hastalığına sebep olabileceği,
Diyabete yakalanma riskini arttırabileceği,
Obezite riskini arttırabileceği,
Ovülasyonun baskılanmasına sebep olabileceği,
Karaciğer fonksiyon bozukluğuna sebep olabileceği,
Zar yapısını bozarak hücre fonksiyon bozukluğuna sebep olabileceği,
Alzheimer, Parkinson vb. birçok hastalığa sebep olabileceği,
Annenin beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine) bağlı olarak anne sütüne geçebileceği,
İyi kolesterol (HDL: high density lipoprotein) seviyesini düşürebileceği,
Kötü kolesterol (LDL : low density lipoprotein) seviyesini yükseltebileceği,
Kandaki Lp(a) atherogenic lipoprotein oranını yükseltebileceği,
Kandaki yağ oranını yükseltebileceği,
Alınan kalori aynı olmasına rağmen vücutta (özellikle karın bölgesi) yağ birikimi ve kilo alımına sebep olabileceği, bilinmektedir.

Çikolatanın tarihi
19. yüzyılda başlar..
Sanset ürünlerinin
hayatınıza kattığı
kaliteyi keşfedin.

Sanset ürünlerinin
hayatınıza kattığı
sağlığı keşfedin.